Verrassen met uitvaartmuziek: Sorry Andrea Bocelli, maar ‘It’s Time to Say Goodbye’

Wist je dat er een Uitvaartmuziek Top 100 bestaat? En wist je dat ik hier stiekem de kriebels van krijg? Nee, dat heeft niks te maken met de nummers zelf, maar met het idee dat er een ‘vaste’ lijst met muziek is. Nummers die het meest gekozen worden, terwijl we als mensen allemaal zo uniek en eigen zijn. Ik zeg: dat kan persoonlijker! Want als er iets is wat die overleden loved one verdient, dan is het een nummer dat bij ‘m past. Dat kan zijn omdat ‘ie die specifieke plaat grijs draaide, maar bijvoorbeeld ook omdat de tekst een schot in de roos is. Daarover gesproken… is het je wel eens opgevallen dat er heel veel zachtheid schuilt in muziek als hard rock? Nee? Dan heb ik het bewijs voor je…

“Wat zou er van hen gewordUitvaartmuziek Top 100 horroren zijn?”

Zullen we afspreken dat we de Uitvaartmuziek Top 100 per direct naar een verstopt hokje in ons brein stoppen? Dat we even doen alsof deze niet bestaat? Dat geeft namelijk ruimte aan creativiteit en vrijheid. Aan persoonlijkheid en eigenheid. Want: stel je voor hè, je besluit toch maar even te spieken in deze lijst, dan is de kans groot dat je wordt beïnvloed. En da’s zonde, want je keuze wordt dan (indirect) aangestuurd door dat wat jij in die one-size-fits-all lijst zag. Door deze lijst niet in te zien, geef je jezelf de ruimte om muziek uit te kiezen op bijvoorbeeld intuïtie, ervaringen en eigen kennis. Dus ja: Andrea Bocelli: jouw ‘Time to Say Goodbye’ is een hartstikke mooi nummer (#1 in de lijst), maar nee: het is écht niet voor iedereen een perfect fit. Tsja, een beetje alsof je ‘t zelf al voorspelde. #goodbyeBocelli 

Dieper duiken in de tekst

Zelf maak ik er een sport van om me te verdiepen in de teksten áchter de muziek. De tonen kunnen nog zo hard zijn en de instrumenten nog zo grof, maar dat zegt heel vaak niets over de tekst. Sterker nog: vaak schuilen er hele mooie, rake en kwetsbare woorden in deze nummers. Je moet ze alleen wel horen, tussen alle gitaren, drumstellen en head bangers door. 😉 Als de familie en ik de muziek bespreken, zoek ik achteraf altijd de songteksten op. Door deze teksten met de familie te delen, wordt er vaak heel anders (en nog intenser) naar een nummer geluisterd. Zó wonderlijk vind ik dat. Het kan ook voorkomen dat de familie mijn hulp inschakelt bij het kiezen van de muziek. En omdat we al die dagen zulke intieme gesprekken voeren en ik op een bijzondere manier ‘kennismaak’ met de overledene, kan ik goed aanvoelen welke muziek én tekst passend is voor de uitvaart. Het komt allemaal op één ding neer: muziek, maar zeker ook de songteksten spreken. Vaak meer dan we zelf doorhebben.

Hoe er zachtheid in hard rock schuilt

Over die gitaren, drumstellen en head bangers gesproken: het gaat er vooral om dat de muziek bij de overledene past. Daar zit nóóit het label ‘goed’ of ‘fout’ aan. Dat zou betekenen dat je die persoon en zijn/haar voorkeuren ontkent. Om vervolgens – ik noem maar wat – een goed scorend nummer uit de Uitvaartmuziek Top 100 (daar is ‘ie weer) te vissen. Voel je dus nooit bezwaard om bepaalde muziekvoorkeuren door te geven. Geloof me: I’ve seen it all – en keer op keer was het ontroerend mooi en passend. Van Aerosmith en Metallica tot Rammstein en ACDC: als de muziek het verhaal vertelt van die ene geliefde, dan is de muziekkeuze een schot in de roos. Altijd.

Wow, daar kwamen de Foo Fighters even binnen…

Ooit mocht ik een uitvaart begeleiden, waar tijdens de dienst ‘Everlong’ van de Foo Fighters gedraaid werd. Gaat er geen belletje rinkelen? Klink dan zeker op de link hierboven, dan snap je waarover ik schrijf. Afgeluisterd? Dan zul je het met me eens zijn dat het een behoorlijk pittig nummer is – om over de clip nog maar te zwijgen. Duik je dieper in de tekst, dan voel je plots het zachte karakter van het nummer. Zowel de muziek als de tekst vielen als puzzelstukjes in elkaar op het afscheid van deze persoon. Sterker nog: na het afscheid kwamen er mensen vol emotie naar me toe. Ze vertelden dat ze dit nummer wel kenden, maar er op deze manier nog nooit naar geluisterd hadden. Het had ze geráákt. En is dat niet wat muziek hoort te doen op een uitvaart? Een klein stukje uit het grote geheel:

Het origineel

Along with you
If everything could ever
Feel this real forever

If anything could ever be
This good again

Vrij vertaald

Waarom mogen we niet vasthouden
Aan het nu

Waarom mogen we niet
Genieten van de tijd

Dat het goed was

Wereld van verschil: van hard geschreeuw naar zachte ondertoon

Je leest ‘t: hard geschreeuw zegt niets over de zachte ondertoon. Het is dus zeker een aanrader om de teksten van je favoriete nummers eens met volle aandacht te beluisteren. Grote kans dat deze binnenkomt, nog een beetje extra dan daarvoor. Dat betekent trouwens niét dat je een nummer moet afschrijven, omdat de tekst niet helemaal matcht. Al wordt er gezongen over dansen in de regen of zingen onder de douche: het gaat erom dat de muziek passend is. In de herhaling: er is geen ‘goed’ of ‘fout’.

Uitvaartmuziek gone right: 5 concrete tips

Ook al kan je met uitvaartmuziek bijna niet de verkeerde (gitaar)snaar raken, het is altijd fijn om te weten hoe je een bepaalde keuze nét even wat passender kan laten voelen. En dat is waar ik als uitvaartondernemer om de hoek kom kijken. Want met de kennis die ik door alle afscheidsdiensten heb mogen opdoen, is er een aantal muziekadviezen waar ik bij zweer – en die ik met liefde met je deel. Komen ze:

  1. Nederlands nummer? Check altijd de songtekst
    Nederlandse teksten zijn voor de meesten beter te volgen en soms nét even wat minder genuanceerd dan bijvoorbeeld Engelse teksten. Om te voorkomen dat een tekst niet lekker opgevangen wordt, is een dubbelcheck slim.
  2. Eerste en laatste nummer: geen focus op de tekst
    Kies voor het eerste en het laatste nummer van de dienst niet de nummers waarbij de tekst juist zo belangrijk is. Vaak zijn dit namelijk de momenten dat mensen hun aandacht minder bij de muziek hebben. Want: de overledene komt binnen, wordt juist uitgedragen of gasten brengen een laatste groet.
  3. Als de songtekst écht niet passend voelt: instrumentale versie
    De instrumentale versie (dus zonder tekst)  = een redder in nood! Bijna van élk nummer te vinden – en vaak minstens zo mooi.
  4. Als de speakers het niet aankunnen: akoestische versie
    Yes it happens, want niet alle crematoria hebben dikke, vette subwoofers. 😉 De akoestische versie (dus zonder elektrische versterking) is dan een mooi alternatief.
  5. Heb vertrouwen: samen staan we sterk
    Vind je het moeilijk om de Uitvaartmuziek Top 100 los te laten? Geen zorgen, ik ben er om je te steunen in dit proces. Mocht onze geliefde ‘Time To Say Goodbye’ nu ook in je persoonlijke playlist op repeat staan? Dan is ‘ie natuurlijk meer dan welkom. Maar ik beloof je: samen komen we tot originele én mooie alternatieven.

Moraal van het verhaal: elk mens is uniek en niet in een hokje te vangen. Net zoals dat er geen ‘goed’ of ‘fout’ is in persoonlijkheden, is er ook geen ‘goed’ of ‘fout’ in uitvaartmuziek. Want: if it fits, it fits. Met de juiste muziek – van zacht tot hard en van kwetsbaar tot vrolijk – geef je die loved one de ode die hij/zij verdient. Precies zoals ‘t bij hem/haar past. Als je durft af te wijken van hoe het ‘hoort’ en je eigen muziekkeuzes durft te maken, kan het niet anders dan dat harten geraakt worden. En is de songtekst óók nog eens passend, dan ga je van harten raken naar harten veróveren. Klinkt als muziek in de oren, niet? 🙂