De ‘rouwstoetreageerder’: ben jij type A, B of C?
Situatieschets: jij en je gezin rijden de straat uit. Jij als bestuurder staat op het punt om het gaspedaal in te drukken en de grote weg op te rijden. Want: jullie gaan naar de dierentuin én zijn al aan de late kant (iets met huilende kids en kledingwissels). Totdat… er een rouwstoet van rechts komt. Je weet wel: een lijkwagen met een of meerdere volgwagens, die een overledene vervoert van de uitvaart naar de laatste rustplaats. De stoet nadert jullie in zeer gematigd tempo – en nu blijkt óók nog eens dat het om maar liefst zes auto’s gaat. De vraag die volgt: wát zou jij doen? 😉
To ‘prop’… or not to ‘prop’?
Feiten op een rij: jullie hebben haast, de rouwstoet een georganiseerd doel. Jullie zijn onderweg naar een leuk uitje, die rouwstoet naar een emotioneel beladen plek. En jullie zijn met een springlevend gezin, terwijl de rouwstoet een overleden loved one als ‘hoofdpersoon’ heeft. Het is een feit dat elk mens anders en ‘eigen’ reageert op zo’n situatie. We hebben immers onze eigen emoties en persoonlijkheden. Gelukkig maar, anders zou ‘t leven maar saai zijn. Ook is een eerste, directe emotie vaak anders dan een bewuste emotie. De eerste volgt namelijk vanuit de automatische piloot, terwijl de tweede vanuit inzicht komt. Oké, we gaan weer even terug naar die auto met het gezin. Welke ‘rouwstoetreageerder’ ben jij?
Antwoord je met ‘C’? Digitaal applaus voor jou!
Grote kans dat dit een confronterende vraag voor je is. Misschien ben jij wel die persoon uit optie B, die al scheldend en mokkend die paar minuten tijd in rook op ziet gaan. Of misschien ben jij er stiekem wel eens doorheen gecrost (vanuit de automatische piloot dus), omdat je al laat was voor die ene afspraak. Is ‘C’ jouw antwoord? Dan geef ik je bij deze een digitaal applaus. Niet alleen als mens, maar natuurlijk ook als uitvaartondernemer. Vanuit ervaring weet ik hoe belangrijk een respectvolle rouwstoet is – en hoe waardevol dit is voor de nabestaanden. Zo’n afscheidsmoment op wielen doe je slechts één keer. Het is de láátste rit met de overledene – en daarmee éxtra beladen. Sterker nog: het is het laatste officiële momentje ‘samen’, voordat de persoon om wie het gaat begraven of gecremeerd wordt. Je snapt: een onwijs belangrijk moment waar onwijs pittige emoties zoals verdriet, angst en eenzaamheid bij komen kijken. Dé reden dat je als omstander, bijvoorbeeld in de auto, respect hoort te tonen. En dus het beste kan handelen vanuit een bewuste en doordachte emotie. In mijn (professionele) ogen dan.
Van respect naar rouwstoetregels
Naast het tonen van respect, zijn er ook speciale rouwstoetregels voor omstanders. En ja: die wijken af van de ‘normale’ regels zoals wij die kennen in het verkeer. Laten we eens een testje doen. Hoeveel van deze regels ken jij? Pen en papier erbij en afvinken maar…
Situaties waarin een rouwstoet voorrang heeft
- Als weggebruiker verleen je op een gelijkwaardige kruising voorrang aan de complete rouwstoet, ongeacht waar deze vandaan komt en naartoe gaat.
- Kleine side note: deze heeft wel pas voorrang als de lijkwagen (= eerste voertuig) over het kruispunt is gegaan – of linksaf. Nadert de uitvaartstoet het kruispunt? Dan heb je als bestuurder van rechts wel voorrang zoals gewoonlijk.
- Het zebrapad vervalt. Dat betekent dat je als voetganger toch echt even moet wachten met oversteken, als de rouwstoet eraan komt.
- Ben je busbestuurder en sta je op het punt om te vertrekken vanuit de halte? toch even op die rem drukken. Ook in deze situatie heeft de rouwstoet voorrang.
Situaties waarin een rouwstoet geen voorrang heeft
- Op een kruispunt met verkeerslichten gelden de gebruikelijke regels. Dat betekent dat een rouwstoet – net als jij – netjes stopt voor een rood stoplicht.
- Ook op voorrangswegen en rotondes gelden de verkeersregels zoals we die kennen.
Een rouwstoet met of zonder vlaggen: respect is altijd welkom
En: hoeveel kan jij er afvinken? Meer dan vier? Lekker bezig! Minder dan vier? Dan is dit hét moment om je vanaf nu nog meer bewust te zijn van de regels en – naast het tonen van respect – ook volgens deze norm te handelen. Daarover gesproken: bij de voorrangsregels is het wel wettelijk verplicht dat de rouwauto en volgauto’s aan de linker- en rechtervoorkant zijn uitgerust met speciale vlaggen. Deze zijn zwart met witte reflecterende strepen en zorgen voor extra herkenbaarheid. Heeft de rouwstoet deze vlaggen dus niet, dan is het niet wettelijk verplicht om die voorrangsregels te volgen. Maar: als we het over respect hebben, is het misschien toch wel heel erg mooi als je alsnog even gas terug neemt. Oók op dat gelijkwaardige kruispunt zonder stoplichten. Dus: ben jij team A, B, of C? 😉
Ga jij de uitdaging aan?
Tot slot: ook ik ben wel eens gehaast. En ook zit wil eens mokkend achter het stuur. We are all human after all en dat is alleen maar heel erg mooi. Het maakt ons ‘eigen’ en uniek. Toch wil ik iedereen – dus ook de gehaaste Harry’s onder ons – vragen om de volgende keer dat je in een situatie met een rouwstoet komt, jezelf eens te verplaatsen in de situatie van de nabestaanden. Wat zou jij zélf fijn vinden wat omstanders zouden doen? En ja: een rouwstoet rijdt een stuk langzamer dan in normaal verkeer. Maar in hoeverre is dat voor jou hinderlijk, als je je realiseert wat het doel van die rouwstoet is? Stiekem vul ik de vragen natuurlijk een beetje voor je in, maar je snapt mijn punt. Respect is alles.
Moraal van het verhaal? Op een bepaald punt in het leven krijgen we allemaal te maken met de dood. En waar de dood is, daar is respect een van de belangrijkste ‘gasten’. Laten we met elkaar de wereld een klein beetje mooier maken. Want: we zijn er nog – en elke dag dat we er zijn, telt. Let’s make life and respect count. Zo maken we niet alleen ons eigen leven, maar ook die van anderen mooier.